Ida


En go & gla bild såhär i juletid!

vägra aldrig äta

Julen 2009

sova, äta, slumra, äta, äta, sova, promenad, äta, äta, se på tv, äta, äta, sova,  äta, gå promenad, sova, äta, äta, äta

På fyra dagar har
- Linnea gått upp 3 kg
- Jag gått upp 2,5 kg

En riktig jul i småland

Under hela min uppväxt har vi lämnat snön för det gröna Småland på julafton. Tåget har alltid gått från bastuträsk några dagar innan julafton.
Varje år har det varit en ny stackars människa som ska dela kupé med familjen. 6 bäddar betyder att en bädd är över till en främmande människa. Nån gång har det varit en gangster, någon gång en mormor, kanske en flickvän som har sin pojkvän i kupén brevid och tackar gud att man får hälsa på varandra, ibland har vi fått dra i nödstopp så att hela tåget stannat, ibland har tåget backat för vår skull, ibland har tåget varit försenat 8 timmar för att det snöar, ibland har värmen slutat funka, ibland har man fått välja hur mycket man vill ur restaurangvagnen för att de bjuder. Varje gång har man varit lika orolig för att hockeytrunkarna som står utanför kupén för att de inte rymms ska bli snodda. För vad finns där, jo alla våra julklappar. Inte har det dragits ner något på julklapparna för att vi reser. Hellre tvärtom.
Gudomligt är ordet som beskriver känslan att komma fram till småland. Förmodligen står där en faster som hälsar en välkommen. Allting är som det ska vara och äntligen får man den där julkänslan man aldrig fick i Skellefteå. Allt är grönt runt om en, luften är fuktig och julkänslan borde vara som bortblåst. Skellefteå som bjöd på massor av snö och tomtar i skyltfönstren. För mig är julen HEL, när jag ställer fötterna på smålands mark. Runt om mig kacklar småländskan, man äter middag klockan 2 på dagen, man kommer inte undan ostkakan och släkten finns runt om en. EN RIKTIGT GOD JUL.


lyckligt.

Fotografen:
- JA! nu ska vi föreviga detta FINA minne!!
eller
- Det här kortet är lätt värt att ta, det är såhär vi vill minnas våra familjeår tillsammans.



i boken om miljön

Står det att man ska dra ner på allt i vardagen som påverkar miljön negativt. På de ställen man har möjlighet.
SÄRSKILT bilkörning.
Bilkurragömma. Att bara smaka på orden får munnen att svälla av bensin.
Två krav:
Gratissms
& en fulltankad bil


4 bilar 4 pers i varje.
En bil gömmer sig, skickar ledtrådar om var dom befinner sig. Adrenalinet pulserar, Paniken startar, geniknölarna gnuggas.
Bilarna kör race i Skellefteås 17 grader kalla natt.

Bilens front kraschar i paniken, ja, det var allt en dum lek.

MEN KUL UTAV BARA TUSAN!

Samvetet lider.
1. vi har lekt med något som hotar jorden, koldioxiden.
2. vi har pajat emmas bil i all hast att komma först fram till Jysk.


fortfarande den mest underbara bild


Samåkning

Klutmark 8 dec 2009

De flesta har ett arbete. De flesta har en bil, eller två, eller tre. I en familj har pappan en arbetstid och mamman likaså. Jag bor i klutmark och utanför mitt fönster, oavsett om det är morgon eller kväll passerar det massvis med bilar. I dessa bilar sitter det en person, eller möjligtvis två. Antar att dessa ska till eller från jobbet.  Bilarna är bensindrivna, de har utsläpp som inte är bra för miljön.  Alla ska till samma stad, Skellefteå. Staden är väldigt liten dvs det är inte långt från det ena arbetet till det andra. Frågan är: Varför inte samåka?
Vi är bekväma, vi är blyga för främlingar, vi är morgontrötta, trötta efter jobbet, vi vill bara hem.
Vi tänker i nuet.
Om vi bara kunde tänka på framtiden.
Eller föresten, det behövs inte:

KIRIBATI
"Experter säger att klimatförändringar är åtminstone en förklaring bakom erosionen i tropiska Kiribati.
– Det var abstrakt kanske för tio år sedan när folk pratade om klimatförändringar, men i dag ser man saker, säger hon. Största problemet är att havsnivån stiger, vår mark spolas bort och det blir ont om dricksvatten, säger Penelise Alofa Pilitati."

MALDIVERNA
"Maldiverna är ett land som består av öar. 200 av dem är bebodda, på 20 av dem måste hus redan flyttas. Snart kan landet vara raderat från kartan."

Samåkning kanske inte kan rädda världen direkt. Men tänk om alla dessa bilar jag ser utanför fönstret hade alla 5 säten upptagna, då skulle fyra femtedelar, 80% av alla bilar stå i garaget en vanlig arbetsdag.

http://www.ab.lst.se/upload/bilder/omrades_bilder/miljo_och_halsa/MKN/bilavgas_hel.jpg

När det gäller långa sträckor så finns en smart grej redan:
http://www.bilplats.se/
http://www.samakning.se/

ps


Sånna dagar jag kan känna att saker faktiskt fattas!!!!!!!

FREDAG




- Jag tar alltid ett par storlekar förstora på skorna för att jag vill kunna vifta på tårna

Hon är snart hemkommen: EMMY FORSS

RSS 2.0